Alimentador RSS

Què són

Els Pressupostos Participatius són una forma de participació de la ciutadania en la gestió de la nostra ciutat, per mitjà de la qual entre tots els veïns i veïnes podem proposar i decidir sobre què fer amb una part del pressupost del nostre ajuntament.

Des que el 1989 es posaren en marxa les primeres iniciatives a la ciutat brasilera de Porto Alegre, la figura dels Pressupostos Participatius hi ha anat guanyant presència tant a Amèrica Llatina con a Europa. A Espanya, les experiències mes significatives fins ara s’han desenvolupat en ciutats com Sevilla, Còrdova, Sant Sebastià, Getafe o Sant Joan d’Alacant.

Per a què serveixen els Pressupostos Participatius?

El Pressupost Participatiu té com a principal objectiu la participació directa dels veïns i veïnes per tal d’establir les principals necessitats quotidianes de la ciutat i incloure-les en el pressupost anual del municipi, prioritzant les més importants i realitzant un seguiment dels compromisos aconseguits.

A més de decidir part del pressupost municipal, els Pressupostos Participatius també pretenen:

Promoure que la ciutadania no siga simple observadora dels esdeveniments i decisions, i que puga convertir-se en protagonista activa del que ocorre en la ciutat, aprofundint així en una democràcia participativa.

Buscar, entre tots i totes, solucions que es corresponguen amb les necessitats i desitjos reals que tenim.

Aconseguir una major transparència i eficiència en la gestió municipal, al compartir entre polítics, personal tècnic i ciutadania el debat sobre en què es gastaran els nostres impostos.

Fomentar la reflexió activa i la solidaritat tamb el fet que tots els veïns i veïnes tenen l’oportunitat de conéixer i dialogar sobre els seus problemes i les seues demandes.

Millorar la comunicació entre administració i ciutadania generant espais de debat entre representants polítics, veïns, col·lectius i personal tècnic.

Com funcionen els Pressupostos Participatius?

No hi ha un model únic de funcionament del procés de Pressupostos Participatius, no hi ha una “recepta màgica” a aplicar, sinó que crearem i treballarem junts perquè s’adapte el millor possible a les necessitats i la realitat d’Elx. És per això que sol ·licitem la teua col ·laboració en l’inici d’aquest procés ciutadà.

Qui promou els Pressupostos Participatius?

Darrere d’aquest projecte hi ha l‘Ajuntament d‘Elx, i està coordinat per la Regidoria de Participació Ciutadana.

Com veiem, els Pressupostos Participatius parlen de diners, però també de nous espais de participació, d’aprofundiment democràtica en la vida de la nostra ciutat, de participar per a decidir.

Parlen, en definitiva, d’una major implicació de la ciutadania en la gestió dels assumptes públics, que és el que en el fons constitueix l’essència de la democràcia.

Anuncis
%d bloggers like this: